ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

Με λαπαροσκοπική μέθοδο μπορούν να χειρουργηθούν όλες οι παθήσεις του παχέος εντέρου ( όλες οι καλοήθεις , αλλά και ο καρκίνος παχέος εντέρου ) , για τις οποίες χρειάζεται κολεκτομή.

 

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε έντονη διαμάχη στην ιατρική επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο η λαπαροσκοπική μέθοδος θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έφεραν δύο μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες η Clinical Outcomes of Surgical Therapy (COST) study και η COlon carcinoma Laparoscopic or Open Resection (COLOR) trial , που έγιναν σε χιλιάδες περιστατικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη , οι οποίες σύγκριναν την ανοικτή με την λαπαροσκοπική κολεκτομή στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου , όσον αφορά την θεραπευτική τους αξία και αποτελεσματικότητα.

Τα αποτελέσματα των δύο αυτών μελετών έδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά μεταξύ της ανοικτής και της λαπαροσκοπικής κολεκτομής στην έκβαση των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου , με την προϋπόθεση βέβαια ότι η εκτέλεση και της μίας και της άλλης μεθόδου γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.

Έτσι εξασφαλίζεται:

Μικρότερος χρόνος νοσηλείας στο Νοσοκομείο

Μικρότερος χρόνος ανάρρωσης

Μικροτερος κίνδυνος άμεσων και απώτερων μετεγχειρητικών επιλοκών ( διαπύηση τραύματος , μετεγχειρητικές κήλες )

Ελάχιστος έως καθόλου μετεγχειρητικός πόνος

Συντομώτερη επάνοδος στην εργασία

Ταχεία επάνοδος σε πλήρη φυσική δραστηριότητα

Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *