Γιώργος Πανούσης

Η οξεία χειρουργική κοιλία στη κύηση

Αφορά περίπου το 1% των κυήσεων,με πρώτη σε συχνότητα την οξεία σκωληκοειδίτιδα και ακολουθούν η λιθιασική χολοκυστοπάθεια και η εντερική απόφραξη.Η συστροφή κύστης ωοθήκης είναι η πιο συχνή γυναικολογική αιτία.

Εικόνα8

Η διάγνωση της οξείας κοιλίας στην κύηση είναι δύσκολη,λόγω της αλλαγής της θέσης των οργάνων,λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας,ενώ συμπτώματα όπως ,ναυτία,κοιλιακό άλγος ή έμετοι μπορούν να αποδοθούν στα φυσιολογικά συμπτώματα της κύησης.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ:Η λαπαροσκόπηση παρέχει σημαντική βοήθεια στη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία της οξείας κοιλίας στη κύηση.Αναδρομικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση τόσο στην αιμάτωση όσο και στην οξεοβασική ισορροπία του εμβρύου και είναι το ίδιο ασφαλής όπως και το ανοιχτό χειρουργείο.Χρειάζεται βέβαια καλή παρακολούθηση του εμβρύου πριν και μετά το χειρουργείο,ενώ σε περίπτωση οξέωσης γίνεται ελάττωση του πνευμοπεριτοναίου και υπεραερισμός.Με τη λαπαροσκόπηση  εξασφαλίζεται λιγότερος πόνος,λιγότερες συμφύσεις,ενώ ειδικά στη κύηση,λιγότεροι χειρισμοί στη μήτρα και ελάχιστη ουλή.

Εικόνα4

Στη τοποθέτηση του κεντρικού trocar προτιμάται η ανοιχτή μέθοδος,με κλίση της εγκύου αριστερά και πνευμοπεριτόναιο στα 8-10mmHg.

ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ:Αφορά 1 στις 500 περίπου κυήσεις.Η διάγνωσή της είναι δύσκολη,λόγω αλλαγής της θέσης της σκωληκοειδούς και ατυπίας των συμπτωμάτων.

appendix

Για το λόγο αυτό,αλλά και για το γεγονός ότι δεν μπορεί το επίπλουν να περιχαρακώσει τη φλεγμονή, πολλές φορές καταλήγει σε περιτονίτιδα.Αμέσως με τη διάγνωση απαιτείται σκωληκοειδεκτομή,γιατί σε περίπτωση διάτρησης και περιτονίτιδας ο κίνδυνος απώλειας του εμβρύου φθάνει στο 35%.Η ανοιχτή και η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή έχουν τα ίδια αποτελέσματα και η προτίμηση γίνεται με βάσει την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας και την υποδομή του νοσοκομείου.

ΛΙΘΙΑΣΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΟΠΑΘΕΙΑ:H χολολιθίαση είναι πολύ συχνή στη κύηση λόγω ελάττωσης της κινητικότητας της χοληδόχου κύστης(προγεστερόνη) καθώς και λόγω αύξησης του κορεσμού της χολής σε χοληστερόλη(οιστρογόνα).Αφορά περίπου το 0,33% των κυήσεων.

x

Σε κολικό των χοληφόρων,προτίνεται καταρχήν συντηρητική αντιμετώπιση,ενώ σε δεύτερο επεισόδιο συνιστάται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.Αντίθετα σε οξεία χολοκυστίτιδα, προτίνεται άμεσα χολοκυστεκτομή γιατί ο κίνδυνος υποτροπής ξεπερνάει το 40% και η πιθανότητα να χειρουργηθεί η ασθενής κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες είναι μεγάλη.

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ:Αιτίες εντερικής απόφραξης στην κύηση είναι κατά κύριο λόγο οι συμφύσεις(65% περίπου),η συστροφή(25%) που είναι αρκετά υψηλό ποσοστό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και ο εγκολεασμός.

v

Η απόφραξη συμβαίνει γιατί με την αύξηση του μεγέθους της μήτρας,μπορεί να γίνει περιστροφή του εντέρου γύρω από μία σύμφυση ή από ένα μακρύ μεσεντέριο.Αν υπάρχουν σημεία ισχαιμίας απαιτείται άμεση επέμβαση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η οξεία χειρουργική κοιλία στη κύηση είναι ένα δύσκολο πρόβλημα,που απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων για την επίλυσή του.Η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει γρήγορα,ενώ αν υπαρχουν ενδείξεις για λαπαροσκοπική παρέμβαση,είναι προτιμητέα,γιατί έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *