appendix

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΟΞΕΙΑ  ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα  είναι φλεγμονή της  σκωληκοειδούς  απόφυσης ,συνήθως λόγω απόφραξης της βάσης της είτε από κοπρόλιθο είτε απο υπερτροφία του λεμφικού ιστού όπως συμβαίνει σε νεαρότερα άτομα.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων στον αυλό αυτής και τη φλεγμονή της.Αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση (αντιβιοτικά,χειρουργική επέμβαση) συνήθως καταλήγει σε διάτρηση και περιτονίτιδα.Είναι καθαρά χειρουργική πάθηση.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Συνήθως  η οξεία σκωληκοειδίτιδα  ξεκινάει με ένα άτυπο πόνο επιγαστρίου που συνδιάζεται με ναυτία ή εμέτους ,ενώ σιγά-σιγά εντοπίζεται στο (ΔΕ) λαγόνιο βόθρο.Είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να εμφανίσει πυρετό (όχι πάνω από 38oC) καθώς και ανορεξία.Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται ευαισθησία στο (ΔΕ) πλάγιο της κοιλίας κάτι που πάντως δεν είναι απόλυτο ιδίως αν η σκωληκοειδής βρίσκεται οπισθοτυφλικά.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Η σκωληκοειδής είναι τυφλή απόφυση στη αρχή του παχέος εντέρου και έχει άλλοτε άλλο μήκος και θέση.

 

 

 

 

α) προς τα πάνω και πίσω απο το τυφλό.

β)προς τα κάτω και προς τη πύελο.

γ) προς τα κάτω κάτωθεν του τυφλού.

δ)προς τα πάνω και αριστερά άνωυεν του τελικού ειλεού.

 

Το μέσο μήκος της σκωληκοειδούς είναι 9,5εκ. για τους άνδρες  και 8,5εκ για τις γυναίκες.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

Σχεδόν όλες οι σκωληκοειδεκτομές γίνονται λαπαροσκοπικά,γιατί συνδιάζονται με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο,πιο γρήγορη επιστροφή στην εργασία και λιγότερες επιπλοκές από το τραύμα.

Η είσοδος εντός της κοιλίας γίνεται με την τοποθέτηση των trocars όπως φαίνεται παρακάτω:

Τα βήματα της εγχείρησης είναι τα ίδια όπως στην ανοικτή σκωληκοειδεκτομή:απολίνωση της σκωληκοειδικής αρτηρίας και διαίρεση της βάσης της είται με loop είτε με endo-GIA.

Συνήθως την επόμενη του χειρουργείου  ο ασθενής ξεκινάει υδρική δίαιτα ενώ η έξοδος απο το νοσοκομείο γίνεται την μεθεπόμενη ημέρα.Ο ασθενής ακολουθεί για  15 ημέρες ειδική διατροφή(ψητά,βραστά) ενώ απαιτείται αποφυγή άρσης βαρών για ένα μήνα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *