ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Οι αμορροϊδες είναι φλεβικά δίκτυα ,τα λεγόμενα πρωκτικά μαξιλάρια ,που φυσιολογικά ρυθμίζουν την εγκράτεια και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο μηχανισμό της κένωσης.

Η διόγκωσή τους ,άλλοτε άλλου βαθμού, είνα παθολογική και προκαλεί ποικίλου βαθμού συμπτώματα.Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές ανάλογα με τη θέση τους.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η απώλεια αίματος από το ορθό,που συνήθως είναι ζωηρά ερυθρό,εμφανίζεται στο τέλος της κένωσης και πολλές φορές οδηγεί σε μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη.
Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος ,ιδιαίτερα όταν υπάρχει θρόμβωση της αιμορροϊδας,ενώ μπορεί να είναι πιο αμβλύς ή να συνοδεύεται από κνησμό σε χρονίζουσες καταστάσεις.

Επίσης μπορεί να υπάρχει λέκιασμα γιατί επηρεάζεται ο μηχανισμός της εγκράτειας.
ΒΑΘΜΟΙ
Α Βαθμού:χωρίς πρόπτωση εσωτερικές αομορροϊδες
Β Βαθμού:ήπια πρόπτωση που ανατάσσεται μόνη της
Γ Βαθμού:πρόπτωση που χρειάζεται ανάταξη
Δ Βαθμού: μόνιμη πρόπτωση

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Τα ακριβή αίτια της δημιουργίας των αιμορροϊδων είναι άγνωστα .Πολλοί παράγοντες όμως μπορεί να βοηθήσουν στην εμφάνισή τους.Έτσι η χρόνια δυσκοιλιότητα ή η χρόνια διάρροια,η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη),γενετικοί λόγοι,διατροφικές συνήθειες καθιστική ζωή,παχυσαρκία συμβάλλουν θετικά στην εμφάνισή τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

α) Συντηρητική :δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες,τοπική εφαρμογή αλοιφών και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη,κυρίως σε 1ου και 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.
β) χειρουργική:κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης,αλλά ουσιαστικά δύο πια θεωρούνται οι πιο αποδεκτές:
THD:απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων,όπου με τη βοήθεια υπερήχων αναγνωρίζονται και απολινόνωνται οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τις αιμορροϊδες.Είναι απλή και ανώδυνη μέθοδος,γιατί στο σημείο της απολίνωσης δεν έχει νεύρωση ο βλεννογόνος του ορθού.Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και ανάρτηση των όζων, εαν αυτοί προπίπτουν.Είναι όμως μέθοδος που έχει ένδειξη εφαρμογής σε μικρού βαθμού αιμορροϊδοπάθεια,σε εσωτερικές αιμορροϊδες με μόνο σύμπτωμα την αιμορραγία και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου(πχ λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων).

Αποτέλεσμα εικόνας για hal rarΑποτέλεσμα εικόνας για hal rar
ΑΦΑΙΡΕΣΗ: κλασική μέθοδος εκτομής Milligan-Morgan ή Ferguson,που εφαρμόζονται για πάνω από έναν αιώνα.Είναι αρκετά επώδυνη διαδικασία λόγω της μεγάλης νεύρωσης της περιοχής.Έχει όμως άριστα αποτελέσματα και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα ιδιαίτερα σε μεγάλου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για milligan morgan hemorrhoidectomy

ΠΡΟΛΗΨΗ

Σε ασθενείς με αρχόμενη αιμορροϊδοπάθεια,συστήνεται,αλλαγή διατροφικών συνηθειών(τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες),άσκηση,αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών και τροφών πλούσιες σε καρυκεύματα,απώλεια βάρους και διόρθωση της δυσκοιλιότητας εαν υπάρχει.