ΕΙΣΑΓΩΓΗ:Περίπου 8 στα 10 ογκίδια μαστού είναι καλοήθη.Μπορεί να είναι κυστικά(κύστεις) ή συμπαγή(ινοαδενώματα).

mast IV

 

Κύστεις:είναι πιο συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας(30-50ετών) και δεν χρειάζονται αντιμετώπιση.Η διάγνωσή τους είναι εύκολη με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος

Ινοαδενώματα:είναι πιο συχνά στις νεαρές ηλικίες(20-30 ετών).Συνήθως δεν χρειάζονται αφαίρεση.Αν απαιτηθεί αφαίρεση,η επέμβαση είναι εύκολη ,γίνεται με μικρή τομή και έτσι δεν προκαλείται παραμόρφωση του μαστού.

Ινοκυστική νόσος:συχνότερη μεταξύ 40-50ετών(4 στις 10 γυναίκες).Προκαλεί συνήθως πόνο στο μαστό και αιτία είναι οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών(οιστρογόνα-προγεστερόνη) κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης,που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων,διόγκωση των αδένων και κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα οι μαστοί να εμφανίζουν ογκίδια.Η αντιμετώπισή τους είναι συντηρητική.

Καρκίνος:είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες,κυρίως στις ηλικίες 50-70 ετών.Παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό(αδελφή,μητέρα η γιαγιά με ιστορικό καρκίνου μαστού),η ατεκνία,θεραπείες με ορμονικά υποκατάστατα,η κακή διατροφή και το αλκοόλ.Αντίθετα ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει η αυτοεξέταση,που μπορεί να γίνει με οπτικό έλεγχο και με αυτοψηλάφιση,αφού η κάθε γυναίκα γνωρίζει καλύτερα το μαστό της.

mast v

Η μαστογραφία θα πρέπει ξεκινάει από τα 35-40 χρόνια και έκτοτε κάθε χρόνο.Από τα ευρήματα της μαστογραφίας που φαίνονται ύποπτα,το 70-80% δεν είναι καρκίνος και μόνο το 20-30% θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ογκολογική επέμβαση.Είναι όμως απαραίτητο όλες οι ύποπτες βλάβες να υποβάλλονται σε βιοψία για τον αποκλεισμό του καρκίνου.

mast I

Η στερεοτακτική βιοψία έχει βοηθήσει αρκετά στο περιορισμό των ανοιχτών βιοψιών που απαιτούν νάρκωση και ουσιαστικά πρόκειται για χειρουργική επέμβαση.

mast II

Τέλος το υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία συμπληρώνουν πολύ ικανοποιητικά την απεικονιστική διερεύνηση.

Θεραπευτικά στο καρκίνο του μαστού πηγαίνουμε σε πιο συντηρητικές επεμβάσεις,όπως η ογκεκτομή ή τεταρτεκτομή,με διατήρηση του μαστού,ενώ ριζικές ακρωτηριαστικές επεμβάσεις που γίνονταν παλαιότερα έχουν εγκαταλειφθεί.

mast III