ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

stom III

Η γαστρεκτομή για πολλά χρόνια ήταν μια από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στη γενική χειρουργική.

Η επανάσταση όμως που επέφεραν τα αντιελκωτικά φάρμακα στη θεραπεία του γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους,έχουν περιορίσει τις ενδείξεις της επέμβασης,σχεδόν αποκλειστικά στις κακοήθεις παθήσεις του στομάχου.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου,έχει απόλυτη σχέση με το στάδιο της νόσου,όπως αυτό καθορίζεται από τον πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο:γαστροσκόπηση με βιοψίες,αξονική τομογραφία άνω-κάτω κοιλίας και θώρακος και μερικές φορές με ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα(εάν απαιτείται).

Έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση της θέσης του όγκου,η έκτασή του καθώς και πιθανή διασπορά(στους λεμφαδένες ή στη περιτοναϊκή κοιλότητα).

ΕΙΔΗ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗΣ

ΥΦΟΛΙΚΗ:Αφορά την αφαίρεση μέρους του στομάχου,όταν ο όγκος βρίσκεται στο μέσο ή κάτω τριτημόριο.Στη πραγματικότητα αφαιρούνται τα 4/5 του στομάχου με παραμονή μέρους του θόλου του.Η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού γίνεται με αναστόμωση του τμήματος του στομάχου που απομένει με το λεπτό έντερο με πλάγιο-πλάγια ένωση(Billroth II)

stomIV

ή με απομονωμένη έλικα(Roux-Y)

stomv

ΟΛΙΚΗ:Αφορά την αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου,για όγκους του ανώτερου τμήματος ή της γαστροοισοφαγικής συμβολής ή για μεγάλους όγκους που καταλαμβάνουν όλο το στόμαχο.Και εδώ η αποκατάσταση γίνεται με μεμονωμένη έλικα λεπτού εντέρου κατά Roux-Y.

stom

Στις επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνεται προσεκτική σύγκλειση του δωδεκαδακτύλου και όσο το δυνατό καλύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός των παρακείμενων λεμφαδένων καθώς και αφαίρεση του μείζονος επιπλόου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ:Η γαστρεκτομή είναι μια βαρεία επέμβαση και απαιτεί νοσηλεία για τουλάχιστον 6-7 ημέρες.Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες τοποθετείται ρινογαστρικός σωλήνας για την ξεκούραση του στομάχου,ενώ η προοδευτική επανασίτιση ξεκινάει την 4η περίπου ημέρα στην αρχή με υγρά και στη συνέχεια με πολύ ελαφριά δίαιτα.Στο διάστημα αυτό ο ασθενής χρειάζεται υποστήριξη με παρεντερική χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών και πιθανώς με παρεντερική διατροφή.