ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ:Οι  συμφύσεις δημιουργούνται συνήθως μετά από επεμβάσεις στην κοιλιά, τραυματισμούς ή φλεγμονές των ενδοκοιλιακών οργάνων. Πρόκειται για ουλώδη ιστό, που αναπτύσσεται ως μηχανισμός άμυνας κι απάντησης στον τραυματισμό, την εξέλκωση, το απόστημα, τη διάτρηση, τη φλεγμονή ή απλά στη χειρουργική διατομή των ιστών.

adI

Ο σχηματισμός συμφύσεων συνδέεται άμεσα με τις φυσιολογικές διαδικασίες επούλωσης του περιτοναίου. Άλλοι παράγοντες του χειρουργείου που οδηγούν στο σχηματισμό συμφύσεων περιλαμβάνουν την επαφή των ιστών με εργαλεία ή  ξένα σώματα (πχ. ράμματα, σκόνη γαντιών), την αφύγρανση και υπερθέρμανση των ιστών, καθώς και τους θρόμβους από την πήξη του αίματος που παράγονται έπειτα από κάποια αιμορραγία. Σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε κοιλιακή επέμβαση έχουν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό ενδοκοιλιακές συμφύσεις, ιδιαίτερα εάν αυτή αφορά την κατώτερη κοιλιά και την πύελο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Οι συμφύσεις επηρεάζουν την ομαλή κινητικότητα των εντέρων προκαλώντας γωνίωση, περιελίκωση, καθήλωση ή έλξη σε αφύσικη θέση (πχ.εντός κήλης), με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Η παρουσία των ενδοκοιλιακών συμφύσεων,μπορεί να διαδράμει ασυμπτωματική. Άλλοτε παρατηρείται ήπιος ακαθόριστος ή πυελικός πόνος.

ad

Όταν εγκατασταθεί όμως ειλεός τα συμπτώματα είναι πιο έκδηλα: έντονος κολικοειδής κοιλιακός πόνος, έμετοι, μετεωρισμός, κοιλιακή διάταση, αναστολή αποβολής κοπράνων κι αερίων, δυσκοιλιότητα. Επιβάλλεται άμεση ιατρική εκτίμηση.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:Η θεραπεία των συμφύσεων είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή η επέμβαση γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά. Εισάγεται αέριο εντός της κοιλίας για να διαταθεί και αυτό θα καταστήσει ευκολότερο να δούμε τα ενδοκοιλιακα όργανα.

ad II

Το λαπαροσκόπιο  εισάγεται μέσω μιας μικρής οπής ενδοκοιλιακή κοιλότητα θα επιθεωρηθεί από τον χειρουργό. Αρκετές μικρές τομές γίνονται στο τοίχωμα της κοιλιάς και μέσα από αυτές τίθενται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία για την λύση (κόψιμο) των συμφύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν οι εντερικές έλικες  που είχαν κολλήσει μεταξύ τους και δυσλειτουργούσαν.

ad v

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να μετατρέψει την επέμβαση και να γίνει ανοικτή εγχείρηση (που ονομάζεται λαπαροτομία).