ΕΙΣΑΓΩΓΗ:Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα που γίνεται με μικρές τομές 5-10mm. Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή είναι σήμερα η επέμβαση εκλογής για σπλήνες μικρού ή μεσαίου μεγέθους.

sleen III

Ο σπλήνας βρίσκεται στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιάς, σε έπαφή με το στομάχι, το διάφραγμα, και την ουρά του παγκρέατος.

sleen II

Είναι ένα όργανο με σύνθετη λειτουργία και άφθονη αιμάτωση. Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή, σαν ελάχιστα επεμβατική μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που έχουν σχέση με το σπλήνα.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:1. Αιματολογικές διαταραχές πού δεν έχουν βελτίωση με φαρμακευτική αγωγή και η αφαίρεση του σπλήνα μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενή ( ITP, σφαιροκυττάρωση, σύνδρομο Felty κ.α.).

2.Ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας, κύστης & αποστήματα σπλήνας.

3.Τραυματική ρήξη σπλήνας

4.Λέμφωμα Hodgkin ή non-Hodgkin.

Όπως και στην ανοικτή μέθοδο, ο ασθενής εμβολιάζεται για πνευμονιόκοκκο, μηνιγγητιδόκοκκο και αιμόφιλο και γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε ο αριθμός των αιμοπεταλίων να υπερβαίνει τις 50.000 κατά την εγχείρηση.

ΤΕΧΝΙΚΗ: Η τεχνική της λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής περιλαμβάνει την εμφύσηση αέρα εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας μέσω μικρών οπών, την κινητοποίηση του σπληνός από τους συνδέσμους του, την απολίνωση της σπληνικής αρτηρίας και φλέβας, και την απομάκρυνση του παρασκευάσματος σε ειδικό σάκο.

sleen I

Ο χρόνος της επέμβασης είναι συνήθως μεγαλύτερος από την ανοικτή σπληνεκτομή, η λαπαροσκοπική προσπέλαση όμως προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερη απώλεια αίματος, καλύτερη αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων και της ουράς του παγκρέατος, ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και επάνοδο στην καθημερινή του δραστηριότητα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Ο προληπτικός εμβολιασμός για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού συνιστάται όπως ακριβώς και στην ανοικτή σπληνεκτομή.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών είναι δυνατή και η λαπαροσκοπική μερική σπληνεκτομή (laparoscopic partial splenectomy), ενώ πρόκληση για το χειρουργό είναι η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή μιας τομής.