ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η χολολιθίαση είναι μια συχνή πάθηση στο γενικό πληθυσμό.Το βασικότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο (ΔΕ) υποχόνδριο,γνωστός και ως κολικός,με αντανάκλαση στη πλάτη και εμφανίζεται συνήθως μετά απο πλούσια γεύματα.Υπάρχει όμως μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται με χολολιθίση.Στο 25% περίπου των ασθενών η συμπτωματολογία αφορά πόνο στο επιγάστριο (περιοχή του στομάχου) και στο (ΑΡ) υποχόνδριο.Έτσι πολλές φορές ο ασθενής κατευθύνεται για διερεύνηση νόσου του στομάχου (όπως έλκος) ή της καρδιάς (π.χ. στεφανιαία νόσος) ενώ πάσχει απο χολολιθίαση.

gallblad

Το 80% των ασθενών με συμπτωματολογία  θα επανεμφανίσει συμπτώματα.

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Όλοι οι ασθενείς με συμπτωματολογία .Ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα (έντονος πόνος,πυρετός) αποτελεί επείγουσα κατάσταση και συνήθως απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση,εκτός και αν υπάρχουν αντενδείξεις γιαυτό.

Επίσης ασθενείς με μικρές πέτρες λόγου του κινδύνου ανάπτυξης οξείας παγκρεατίτιδας μιας πολύ βαρειάς ασθένειας που αν εξελιχθεί σε νεκρωτική είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Κάθε τύπος ικτέρου που σχετίζεται με χολολιθίαση είναι ένδειξη χολοκυστεκτομής απλής ή σε συνδιασμό με ΕRCP.

cholol

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

Η χολή είναι το υγρό που παράγεται  απο το ήπαρ και διευκολύνει τη πέψη των τροφών και ιδιαίτερα την απορρόφηση των λιπών απο το έντερο αλλά και των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Η χολή αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και όταν τη χρειαστεί ο οργανισμός για τη πέψη γίνεται σύσπαση της κύστης και μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο.

Η χολή καθώς παράγεται απο το ήπαρ συλλέγεται απο τα μικρά χολαγγεία του ήπατος,τα οποία συνενώνονται και σχηματίζουν τον (ΑΡ) και (ΔΕ) ηπατικό πόρο και αυτοί με τη σειρά τους τον κοινό ηπατικό πόρο εκτός ήπατος.

Στο κοινό ηπατικό πόρο εκβάλει η χοληδόχος κύστη δια του κυστικού πόρου και σχηματίζεται ο χοληδόχος πόρος,ο οποίος εισέρχεται στο δωδεκαδάκτυλο με κοινή εκβολή με τον παγκρεατικό πόρο(ο οποίος μεταφέρει τα παγκρεατικά υγρά στο δωδεκαδάκτυλο).Έτσι γίνεται κατανοητό πως οι πέτρες απο τη χοληδόχο κύστη μεταφέρονται και μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα ερεθίζοντας το πάγκρεας κατά την πορεία τους.

holi

ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ

Υπάρχουν δύο ειδών πέτρες.Αυτές που σχηματίζονται λόγω αυξημένης ποσότητας  χοληστερίνης στο αίμα-παχύρευστη χολή-αποτέλεσμα διατροφής ή κληρονομικότητας και  αυτοί που σχηματίζονται λόγω αυξημένης αιμόλυσης-χολερυθρινικοί λίθοι-και εμφανίζονται σε πάσχοντες απο αιμολυτικές ασθένειες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Η διαδικασία της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής ξεκινάει με τη τοποθέτηση του κεντρικού trocar στον ομφαλό και την εμφύσηση αέρα(πνευμοπεριτόναιο). Εισάγεται η κάμερα και στη συνέχεια υπό άμεση όραση τοποθετούνται τα άλλα τρία trocars στα σημεία που φαίνονται στο σχήμα απο τα οποία διεκβάλονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

trocars 2

Σχεδόν το 90% των χολοκυστεκτομών γίνεται λαπαροσκοπικά.Όταν όμως υπάρχουν αμφιβολίες  όσον αφορά την αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων ή αιμορραγία που δεν μπορεί να  ελεγχθεί ή όταν υπάρχουν πολλαπλές συμφύσεις απο προηγούμενες επεμβάσεις που δεν επιτρέπουν την ομαλή και ανεπίπλεκτη συνέχιση της επέμβασης,επιβάλεται η μετατροπή  σε ανοιχτή χολοκυστεκομή.(περίπου μέχρι 5%) Απόλυτες αντενδείξεις αποτελούν η κακή γενική κατάσταση του ασθενούς που δεν επιτρέπει λαπαροσκόπηση καθώς και η εγκυμοσύνη.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διαρκεί 45-90 λεπτά περίπου.

Αναγνωρίζονται και διαιρούνται η κυστική αρτηρία και ο κυστικός πόρος και στη συνέχεια αποκολλάται η χοληδόχος κύστη από το συκώτι.

lap chol

Το βράδυ της προηγούμενης ο  ασθενής έχει ένα ελαφρύ γεύμα ενώ το πρωί του χειρουργείου είναι νήστις(μόνο λίγο νερό και πιθανώς τα φάρμακά του).

Ο αδρός προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει  ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση,γενική αίματος,σάκχαρο,ουρία και ακτινογραφία θώρακος.

Σε όλους του ασθενείς γίνεται προληπτικά μία δόση αντιπηκτικής ένεσης,δύο ώρες προ του χειρουργείου,για την αποφυγή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης καθώς και τοποθετούνται ελαστικές κάλτσες μηρού.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Οι ασθενείς παραμένουν για νοσηλεία μία ημέρα και εξέρχονται την επόμενη του χειρουργείου. Τις πρώτες ημέρες ,απαιτείται να τηρηθεί μία σχετικά αυστηρή δίαιτα(αποφυγή λιπαρών τροφών ή τροφών που προκαλούν μετεωρισμό).Μπάνιο επιτρέπεται από τη πρώτη ημέρα, ενώ συνήθως μετά από πέντε ημέρες ο ασθενής είναι ικανός να πάει στην εργασία του.Ράμματα δεν αφαιρούνται λόγω της πλαστικής των τομών και συστήνεται αποφυγή άρσης βαρών για περίπου είκοσι ημέρες.